sâmbătă, 4 februarie 2012

Mecanica auto



                Notiunile de baza ale mecanicii.

Un conducator auto responsabil trebuie sa cunoasca principalele elemente de mecanica auto. Aceasta ii va permite sa conduca eficient automobilul, sa-l menajeze, sa-l conserve si sa inteleaga defectele ce pot surveni in timpul functionarii.
 1.Sasiul
 Sasiul este scheletul care sustine toate organele, mecanismele si sistemele autovehiculului. In acelasi timp, acesta asigura protectia persoanelor care se afla in automobil, deformandu-se cel mai greu in caz de accident.

2. Schema cinetica
 Motorul transforma energia chimica a carburantului (benzina, motorina, gaz) in energie mecanica sau electrica.
       Puterea astfel creata se transmite ambreiajului, apoi, prin intermediul cutiei de viteze, catre rotile motoarelor.


    In functie de pozitia rotilor motoare, autovehiculul poate fi:
    - cu tractiune pe fata
    - cu tractiune pe spate
    - cu tractiune pe toate cele patru roti (4x4)

3.Motorul
Ciclul motor in patru timpi
Motorul cu explozie in patru timpi poate fi alimentat cu benzina, motorina sau gaz. Acesta este motorul cel mai des folosit la autovehiculele actuale.
 
        Tompul I - Admisia
        Incepe de la Punctul mort superior (PMS) al pistonului si se termina la Punctul mort inferior (PMI). In acest timp, supapa de admisie este deschisa, iar cea de evacuare este inchisa.
 
 
   Pistonul coboara si aspira:
        - un amestec gazos aer-benzina
        - numai aer, in cazul motorului Diesel.
 
        Timpul II - Compresia
       Are loc pe durata cursei pistonului de la PMI la PMS. In tot acest timp, supapele de admisie si de evacuare sunt inchise.







 
 4.Transmisia
     Ambreajul
 Are rolul de a transmite progresiv momentul motor catre roti. In mo similar, permite intreruperea acestor legaturi la schimbarea vitezei sau la oprirea vehiculului.
 

  - in pozitia debraiat, discul de ambreiaj nu atinge deloc discul motor: rotile nu sunt antrenate in miscare;




- in pozitia patinat, rotile sunt partial antrenate;




- in pozitia ambreiat, discurile sunt presate puternic unul fata de altul si se invartesc cu aceeasi turatie: rotile sunt antrenate total.






  • Cutia de viteze
        Rezolva urmatoarele functii:
        - demultiplicarea momentului motor catre roti;
        - inversarea sensului de miscare in pozitia de mers inapoi;
        - nu antreneaza rotile in pozitia punctului mort.



Cutia de viteze face posibila utilizarea motorului in regimul cel mai favorabil, in functie de forta care se cere.
        - Ambreiajul are rolul de a realiza cuplarea progresiva si decuplarea motorului de restul transmisiei.
        - Cutia de viteze asigura puterea transmisa rotilor, permite mersul inapoi, fara a inversa sensul de rotatie a motorului, precum si stationarea cu motorul in functiune.
 
 
 



6.Suspemsia

Suspensia asigura un contact permanent al rotilor cu solul, realizandu-se astfel o buna directionare si o franare eficienta. In acelasi timp, confortul pasagerilor este incomparabil mai bun.
 
 


    Materialele utilizate la arcurile suspensiei sunt oteluri de arc silicioase, cele elicoidale din bare de otel arc, iar cele bara de torsiune din oteluri arc aliate.
        Elemente elastice ale suspensiei intalnite la automobile sunt: arcurile in foi , arcurile elicoidale , bare de torsiune si elemente elastice pneumatice si hidropneumatice.


6.Sistemul de franare
Are urmatoarele functii:
        - reducerea viteze
        - asigura oprirea autovehicolului
        - cand autovehicolul se afla intr-o treapta de viteza, il poate mentine pe loc, daca este nevoie.
 
  • Frana principala (hidraulica)
       Comandata prin intermediul pedalei de frana, aceasta actioneaza simultan pe toate rotile vehicolului. Pedala deplaseaza un piston in cilindrul pompei de frana, iar presiunea se transfera prin intermediul lichidului de frana la dispozitivele situate la fiecare roata:
        - frana pe discuri, solidari fixati pe roti si placutele mobile;
        - frana pe tamburi, solidati fixati prin roti si pe ferodourile mobile.







  • Frana de parcare (de mana)
        Se mai numeste "frana de stationare". Actioneaza pe doua roti, de obicei pe cele din spate, prin intermediul unui cablu de frana, astfel incat placutele sau ferodourile preseaza pe discuri sau tamburi, blocandu-le
 




 
  • Sistemul antiblocaj (ABS)
        Sistemele de franare cunosc o dezvoltare continua, astfel incat sa asigure o securitate cat mai mare la franare, indiferent de starea carosabilului, de viteza si alti factori.
        Unul dintre aceste sisteme este ABS-ul. La cele mai multe vehicule, acesta contine un computer si un senzor de viteza pe fiecare roata. Daca la o franare brusca roata tinde sa se blocheze, sistemul reduce automat presiunea de franare, astfel incat aceasta va continua sa ruleze, avand aderenta la sol. In acest fel, directia ramane operativa, vehiculul nu derapeaza si poate fi controlat.


 7.Pneurile
  Aderenta depinde in mod special de pneuri, care reprezinta singura legatura dintre vehicul si suprafata de rulare. De calitatea, dar si de starea acestora depind tinuta de drum, precum si modul in care se face franarea.



  • Structura pneurilor
       Structura se refera la modul in care este fabricata carcasa pneurilor






    Pneurile cel mai des folosite sunt cele cu structura radiala
  • Starea pneurilor
    Profilul este, practic, "desenul in relief" aplicat pe banda de rulare prin creste si adancituri. Inaltimea profilului nu trebuie sa scada sub 1,6mm


 Sfaturi Practice
   
  • Dereglarea carburatiei, dereglarea aprinderii sau defectarea injectoarelor pot determina un consum de combustibil peste limitele normale
  • Prezenta calaminei pe suprafata bujiilor si fumul albastrui al esapamentului indica faptul ca mecanismul motor (grup piston-cilindru) este uzat.
  • Arderea incompleta si defectuoasa a cobmustibilului determina poluarea mediului ambiant de catre autovehicule.
  • Fumul de culoare neagra emis de esapament indica un consum exagerat de combustibil.
  • Atunci cand conduceti un autovehicul propulsat de un motor cu scantei, dotat cu catalizator, trebuie sa utilizati numai benzina fara plumb pentru a nu distruge Catalizatorul.
  • Temperatura lichidului de racire, care asigura performanta maxima si uzura minima a motorului, este cuprinsa in intervalul 90-95°C.
  • La manipularea solutiei antigel trebuie sa fiti extrem de precauti sa nu aspirati cu gura, intrucat ingerarea a 100g de solutie antigel este mortala.
  • Atunci cand simtiti un miros specific de frana incinsa, trebuie sa opriti motorul imediat in afara partii carosabile si sa controlati rotile, intrucat este posibil ca acestea sa fie blocate, precum si sa eliberati imediat frana de mana, daca aceasta este in functiune.











 

Alimentatia sanatoasa




                  Cand se incepe o dieta sanatoasa?


O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea a diferite alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii.

O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficienti nutrienti deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar.
Deci, este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot ce se consuma si se bea timp de o saptamana.

Trebuie acordata atentie atat la cantitatea de alimente ingerata, cat si la grupele alimentare din care acestea fac parte. Nu este necesar sa se consume zilnic o cantitate minima de alimente din fiecare grup alimentar, ci sa se ingereze cantitatea recomandata de-a lungul unei saptamani. Cateva mici schimbari sunt suficiente pentru a echilibra dieta. In majoritatea cazurilor se elimina din alimentatie multi nutrienti importanti.



   O dieta sanatoasa poate proteja aparitia  impotriva  bolilor?

O dieta sanatoasa poate reduce riscul de aparitie a unor boli. Nutritionistii americani recomanda pentru evitarea bolilor, consumarea unei diete bogate in fructe, legume, cereale si produse lactate degresate. De asemenea, se recomanda atentie la numarul de calorii consumate, pentru a reduce riscul aparitiei obezitatii, limitarea consumului de alcool si eliminarea din alimentatie a produselor cu un continut crescut de sare, grasimi saturate, colesterol si zahar. Activitatea fizica este o parte importanta a acestui regim. Un program de exercitii fizice cu durata de 30 pana la 90 de minute zilnic este suficient. 



Specific, o dieta sanatoasa poate ajuta:
  • - o dieta cu un continut scazut in grasimi (cereale, fructe, legume, produse lactate degresate) poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace, a hipertensiunii arteriale, bolilor degenerative cerebrale, accidentelor vasculare cerebrale si a diabetului zaharat; poate de asemenea preveni aparitia anumitor forme de cancer
  • - limitarea consumului de grasimi saturate, care se gasesc in carnea grasa, branza, smantana, unt, poate reduce nivelul de colesterol si riscul de aparitie a bolilor cardiace si a hipertensiunii arteriale

  • - inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi monosaturate, precum uleiurile de masline sau rapita, ajuta la scaderea colesterolului “rau” (LDL)

- acizii omega-3 si omega-6 ce se gasesc in grasimile polinesaturate (in alimente precum pestele, nucile, boabele de soia si in) au un efect protectiv impotriva bolilor cardiace

  • - eliminarea sau reducerea acizilor “trans-fatty” care se gasesc in uleiurile hidrogenate (de exemplu uleiurile partial hidrogenate) poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului

  • - o dieta bogata in fructe si legume furnizeaza antioxidantii necesari (precum beta-carotenul sau vitaminele C si E) si protejeaza organismul de distrugerile produse de radicalii liberi de oxigen, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiace, a cancerului si a hipertensiunii arteriale.



Cum poti avea o alimentatie sanatoasa? E simplu. Trebuie sa mananci alimentele potrivite la timpul potrivit. Iata cateva sfaturi:


  • Nu sari peste mese, mai ales peste micul dejun. Fa un plan al meselor si gustarilor zilnice in functie de activitatile tale de peste zi, asa incat sa ai mereu timp pentru trei mese si doua gustari.
  • Invata modalitati simple de a pregati mancarea. Sa mananci sanatos nu inseamna sa gatesti tot felul de mancaruri complicate si greu de pregatit. Alege cel mai simplu mod de a gati, iar atunci cand e posibil alege alimentele crude: salate, fructe.
  • Evita zaharul rafinat. Daca dupa amiza te simti obosita si lipsita de vlaga, apeleaza la fructe, legume au gustari bogate in proteine, si nu la dulciuri care iti secatuiesc organimul de energie.
  • Asculta-ti corpul. Mananca atat cat cere corpul tau. Cand te simti satula ridica-te de la masa. 


   Alimentatia zilnica trebuie sa contina:


  • Cereale. Graul, orezul, ovazul, porumbul, toate iti asigura necesarul de carbohidrati pentru a te putea bucura de energie. Cerealele integrale sunt mult mai sanatoase si mai bogate in nutrienti decat cele rafinate.
  • Legume. Alege-le pe cele cu o culoare puternica. Cu cat este mai colorata o legume cu atat contine mai multe vitamine, minerale si antioxidanti. Alegeri foarte bune sunt si broccoli, cartofii dulci, salata de gradina.  Daca nu poti manca legumele ca atare fa un suc din ele.
  • Fructe. Le poti manca in mai multe feluri: crude, la conserva, in compoturi, uscate, in salate. Pe langa fructele cele mai des intalnite (banana, mere, piersici, pere) incearca sa consume si prune, mango, papaya, avocado si mult pepene.
  • Lapte si produse lactate, de preferinta din cele cu un continut scazut de grasimi. Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza exista si branzeturi sau iaurturi fara lactoza. Unii specialisti recomanda chiar inlocuirea laptelui, care poate contine multe grasimi saturate, cu suplimente de calciu.
  • Carne. In aceasta grupa intra pestele, puiul, ouale. Medicii recomanda sa renuntam la carnea rosie (porc si vita), caci aceasta contine grasimi saturate.
  • Grasimi, pe care organismul le extrage din uleiuri. Cele mai recmandate sunt uleiul de porumb si cel de masline. Locuitorii tarilor mediteraneene au o viata mai lunga si mai sanatoasa tocmai pentru ca ei consuma mult ulei de masline. In Italia si Grecia, multi oameni beau ulei de masline dimineata, inainte de micul dejun. Acesta contine acizi grasi omega 3, care protejeaza inima, dar si antioxidanti care previn cancerul.
O greseala pe care foarte multi oameni o fac este neglijarea micului dejun. Ne grabim, preferam sa dormim o jumatate de ora in plus, nu putem manca imediat ce ne trezim, astfel ca “uitam” sa luam micul dejun inainte sa plecam spre serviciu sau spre scoala. Dimineata, cand in mod normal ar trebui sa luam micul dejun corpul nostru tocmai a trecut printr-o perioada destul de lunga de infometare. Daca nu isi primeste “combustibilul” la trezire, glicemia scade foarte mult, ceea ce inseamna ca in cateva ore vom simti o pofta de ceva dulce pe care nu o vom putea ignora. In drum spre serviciu, multi oameni se opresc la patiserie si cumpara o gogoasa plina de grasimi saturate si zahar rafinat, cand ar fi putut foarte bine sa manance acasa un bol de lapte cu cereale.
Daca rezistam impulsului si renuntam la acea gogoasa mancata pe fuga, masa de pranz va fi mult mai mare si mai consistenta pentru ca si foamea este mai mare. Mesele bogate si “grele” luate dupa perioade lungi de infometare pot sa provoace ulcer si indigestie.
In plus, copiii care nu mananca dimineata au rezultate mai slabe la scoala si in timp, tind sa asimileze mai greu cunostintele noi, deoarece creierul lor nu primeste energia de care are nevoie pentru a functiona normal.

O alta mare greseala este aceea de a ne chinui ficatul cu tot felul de substante pe care el le proceseaza greu si de care corpul nostru nu are nevoie. Colorantii si conservantii din mancare il fac sa lucreze in plus pentru a elimina toxinele. La fel se intampla si cu alcoolul. De fapt ficatul nostru este o mica minune, caci indeplineste mai multe functii decat oricare alt organ intern si se poate regenera de la sine in caz de nevoie. Dar asta nu insemana ca trebuie sa-i testam rezistenta in fiecare zi. Pentru a-l proteja trebuie sa renuntam la grasimile saturate, la alcool si la medicamentele care nu sunt indispenabile. Suplimentele pentru slabit, de exemplu, sunt o povara in plus pentru ficatul nostru care trebuie sa le descompuna. Daca el lucreaza incet sau este slabit, unul din ezultate este acumularea de kilograme in plus, ceea ce ne va face sa luam si mai multe suplimente – un cerc vicios.    
 Cele mai bune alimente sanatoase:
Pentru o alimentatie sanatoasa si bogata in vitamine si proteine ai nevoie de:

Merele
Recunoaste. Inca din primii ani de viata ai fost fascinat de aceste fructe. Nu doar ca se gasesc la tot pasul, dar ele sunt o sursa excelenta de fibre. Ajuta la reglarea colestorulului si contin multa vitamina C. Tine minte!

Migdalele
Cine ar fi crezut ca migdalele sunt o sursa inepuizabila de fibre, proteine, fier, magneziu si vitamine E? Cele crude sau prajite sunt campioane la beneficii. Asadar, incearca sa renunti la cele prea sarate sau dulci.

Afinele
Fibre, vitamina C si antioxidanti. Acestea sunt elementele care definesc afinele. Nu, nu doar ursii le consuma. Si daca le-ar consuma, nu te intrebi cum de au rezistat ei de atata timp? Vezi? Deja ai raspunsul.

Spanacul
Daca ar putea, pielea si parul tau ar consuma spanac pe banda rulanta. Fierul, calciul, magneziul si vitaminele A si C aduc mare beneficii organismului. Deci, profita de primavara!

Fasolea rosie
Fasolea rosie este bogata in fibre, proteine, cupru, fier, fosfor, magneziu si nenumarate vitamine si minerale. Adauga boabele de fasole rosie in salate si supe pentru o masa delicioasa si sanatoasa. Daca nu, consuma-le doar asa, simple.

Broccoli
Chiar daca inca nu este atat de cunoscut in tara noastra, broccoli-ul nu trebuie neglijat. Acesta contina calciu, potasiu si vitamina A si C. Pentru beneficii maxime, acesta trebuie fiert in aburi, si nu impreuna cu multe sosuri si branzeturi. Bon apetit!

Cartofi dulci

Iti plac cartofii prajiti si nici macar nu stii ca exista un alt tip in afara de aceia? Ei bine, afla ca cei dulci (da, exista cartofi dulci!) contin multe vitamine (A,B,C si E) si au foarte putin calorii - mai ales daca sunt copti.

Somonul
Pestele, in general, intra in categoria alimentelor sanatoase, insa somonul este in mod particular o buna sursa de proietine si acizi grasi omega-3. Mai mult, somonul este sarac in colestorul si are un gust absolut delicios.

Graul
Din grau se face faina, asta stim toti. Dar faptul ca graul contine zinc, fier, fribre si vitamina E nu cred ca stie toata lumea. Adauga cateva boabe la salata si in iaurt. Vei simti diferenta!

Laptele
Daca tot am vorbit despre alimente sanatoase, nu ar trebui neglijate nici lichidele. Laptele, fie el degresat sau semidegresat, contine vitamina D si calciu. Cheers!






















vineri, 3 februarie 2012

Masinile anului 2012


McLaren F1


McLaren F1 este cel mai tare model supersport. Primele variante au fost fabricate in 1992 si 1998.
McLaren F1 dezvolta 601 CP si  a uimit configuratia interiorului cu 3 locuri, scaunul soferului fiind pozitionat  central , acest model sa oferit ca concurent la ferrari 458 Italia si Lamborghini Gallardo. Caroseria din fibra de carbon propulsata de un V8 de 3800 cmc  care dezvolta 593 cai-putere.Masina vine echipata cu o cutie de viteze secventiala  cu 7 trepte.


Ford Boss Mustang

Ford devine o legenda prin Boss Mustang. Conceput la sfarsitul anilor 1960,in perioada de aur a generatiei american muscle-car. Boss Mustang a fost venerat  de fanii marcii Mustang. Editia 2012 are un motor tipic american V8 in 5 litri , care produce 440 CP. Printre optiunile disponibile, cea mai interesanta este cea care transsforma masina prin apasarea unui buton. Astfel 200 de parametri ai motorului se modificata si creste cuplul dezvoltat dar si puterea.



 Mercedes SLS AMG cabrio

 Cine îşi permite un SLS AMG coupe, cu un preţ de pornire de 185.000 de dolari, este un potenţial client  pentru varianta cabrio. Mercedes-Benz SLS AMG decapotabil va costa cel puţin 200.000 de dolari, însă cei care optează pentru el pierd, pe lângă plafonul fix şi celebrele uşi "gullwing", un element cheie al acestui urmaş al modelului SL din 1954. Motorizarea va rămâne aceeaşi, un V8 de 6,2 litri şi 571 cai putere. 


 BMW 650i cabrio

   Noul  Bmw 650i cabrio va fi lansat in primavara anului 2012. Impresioneaza viteza de ridicare si strangerea acoperisului , aceasta fiind de 19 secunde, respectiv 24. Operatiunea poate avea loc in miscare , atat cat timp nu depaseste 45km/h. 400 CP permite Bmw-ului 650i decapotabil sa atinga 100km/h in doar 4,9 secunde.Viteza maxima este 250km/h limitata electronic de producator.


     Ferrari 458 Italia decapotabil

 Un asemenea model ca 458 Italia este greu de imbunatatit, insa Ferrari isi incearca norocul cu demontarea acoperisului. Proprietarii se pot delecta cu sunetul scos de cei 570 cai-putere produsi de un motor V8 amplasat central , conform traditiei. Cei de la Ferrari spun ca 458 Italia atinge 100km/h in 3,4 secunde.Cum zona rosie a turometrului atinge 9000 turatii /minut atunci primele doua trepte de viteza ar trebui sa fie suficiente pentr aceasta performanta.


 Volkswagen Golf R


 Modelul va fi lansat în SUA echipat cu tracţiune integrală şi un propulsor turbo în 4 cilindrii care scoate 270 cp dintr-un cilindru de doar 2 litri. 5,5 secunde până la 100km/h, scaune sport şi un volan special asigură senzaţii tari






   Va Multumesc pentru vizitare , vom reveni si cu alte noutati.!

















Liviu guta si averea lui

  Liviu guta si micul lui baietel (Mario) au estit la agatat in mall....Oare cine a avut cel mai mare succes la femei?
   Mario marturiseste ca la 4 ani jumate a simtit primii fiori ai dragostei.
    Liviu si mini liviu asa cum il alinta toti apropiati pe fiul lui, au plecat in mall pentru a agata femei frumoase.
   Cei doi asi sau jucat,sau distrat au ras dupa pofta inimii si au privit numai femei frumoase care treceau prin fata ochilor.Mini liviu este identic tatal lui si ii mosteneste toate calitatile de artist``Cand ies cu tata in oras imi place sa ne distram si sa agatam  gagici``a spus cel mic. Cu toate ca are 4 ani jumate el sa indragostit deja.``Ma doare stomacul si am apa in gat``.